This is Photoshop's version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. quis bibendum auci elit.

Instagram feed

+ 01145928421 SUPPORT@ELATED-THEMES.COM

Blog

DomovSedačkyAko vyčistiť sedačku?
Ako vyčistiť sedačku, aby bola znova ako nová?

Ako vyčistiť sedačku?

Stará dobrá sedačka, pohodlná ako žiadna iná, no zanesená a so škvrnami? Či dokonca úplne nová sedačka, a máte hlavu v smútku, čo s tými škvrnami? Neviete, ako tú sedačku vyčistiť? Nezúfajte. Poradíme vám.

Zdá sa vám nemožné vybrať ten najsprávnejší spôsob čistenia sedačky? Chápeme, veď dôvodov je viacero. Musíte myslieť na to, o aký typ škvrny sa potrebujete postarať, ale aj aký materiál má vaša sedačka. Všetky materiály sú špecifické svojimi vlastnosťami, a takto špecificky, treba pristupovať aj ku škvrnám, ktoré môžete nájsť na ich povrchu.

Sedačku neochránite pred vznikom škvŕn. Či už máte deti, ktoré si radi vychutnajú obed na sedačke pri sledovaní rozprávky, alebo usporiadate posedenie s priateľmi a s jedlom. Sú ale spôsoby, ako môžete proti týmto nečistotám bojovať.

Škvrny a nečistoty na látkových sedačkách

Drobné nečistoty, vlasy, chlpy z domácich miláčikov a omrvinky z jedla, ktoré natrúsili deti, sa dajú jednoducho odstrániť pomocou vysávača, klasického alebo ručného, či pomocou kefy, ktorá je vhodná hlavne v prípade, že máte doma mačku alebo psa, ktorého srsť nachádzate prichytenú na sedačke.

Pri vysávaní sedačky, nezabudnite na všetky jej súčasti. Vysajte opierky, matrace aj bočné súčasti sedačky. V prípade veľkého zanesenia sa môžete obrátiť
na profesionálov a zvoliť napríklad aj mokré vysávanie, ktoré vám s použitím ďalších vychytávok profesionálov pomôže zbaviť sa nielen viditeľných nečistôt z povrchu sedačky ale aj roztočov.

Obľúbenou alternatívou je v poslednej dobe aj penový čistič na sedačky, ktorý jednoducho nanesiete na sedačku a následne zotriete s vlhkou handrou. K ďalším šikovným a v domácnosti praktickým pomocníkom patrí aj bežná mydlová voda. Vlhkou handrou opatrne potierajte zanesené miesto (tak, aby ste nepoškodili povrch), a následne suchou handrou vytiahnite vlhkosť z povrchu.

Silnejší roztok mydlovej vody a saponátu vám pomôže s mastnými škvrnami. Taktiež môžete vyskúšať zmes sódy bikarbóny a vody, nechajte na škvrne pôsobiť aspoň 15 minút a následne vysajte vysávačom.

 

Pokiaľ ide o konrétne škrvny, ktoré sa bežne vyskytujú a neviete si s nimi rady, máme pár nápadov:

•Káva, kola, ovocné šťavy – odsajte vlhkosť papierovou utierkou a očistite špongiou a studenou vodou.
•Čaj – vysušte postihnuté miesto papierovou utierkou, a na fľak vyskúšajte prekrojený citrón, či roztok kyseliny citrónovej a vody.
•Červené víno – v žiadnom prípade to neutierajte! Miesto vysušte pijavými kuchynskými utierkami, a následne použite citrónovú šťavu či kuchynskú soľ, ktorú nechajte pôsobiť na postihnutom mieste.
•Lak na nechty, rúž – ak sa vám podarí zašpiniť sedačku lakom na nechty či rúžom, nezúfajte. Vyskúšajte použiť odlakovač bez obsahu oleja a škvrny by mali zmiznúť tak rýchlo, ako sa tam objavili.
TIP – OŽIVIŤ FARBU
Pokiaľ chcete oživiť farbu svojej látkovej sedačky, skúste pripraviť jemný roztok vody a octu, naniesť ho na handru a s ňou následne prejsť celú sedačku.

Škvrny a nečistoty na sedačkách z ekokože

Myslite na to, že pri sedačkách z ekokože by sa nemali používať žiadne chemické čističe, rezné kefy či prípravky určené na pravú kožu.

Na základné nečistoty stačí handra namočená v mydlovej vode,
no nezabudnite ju poriadne vyžmýkať. Ak budete pravidelne používať aj sprej, ktorý je špeciálne určený pre ekokožu, sedačka sa vám poďakuje.

Ak máte doma malé deti, alebo sú vlhčené obrúsky vašim pomocníkov v domácnosti, kľudne ich použite aj na zotretie škvŕn zo sedačky. Je dôležité, aby obrúsky mali neutrálne pH. Rôzne vlhké škvrny je vhodné vysušiť papierovou utierkou a následne pretrieť vlhkou handričkou.

Škvrny a nečistoty na kožených sedačkách

Drobné škvrny odstránite naozaj jednoducho. Existujú špeciálne prípravky na čistenie kožených sedačiek, avšak častokrát stačí vlhká handrička alebo detské vlhčené utierky.

Existujú špeciálne prípravky na čistenie kožených sedačiek, avšak častokrát stačí vlhká handrička alebo detské vlhčené utierky.

Škvrny na sedačke, sa snažte vždy vytrieť a nikdy ich nerozmazávajte doširoka. Použite vlhkú handru, mierne nasiaknutú mydlovou vodou a následne nechajte kožu preschnúť.
Po čistení ošetrite kožu špeciálnym olejom, jemným neagresívnym krémom alebo môžete použiť aj starú známu indulonu a následne necháte sedačku cez noc preschnúť. Pri kožených sedačkách použite aspoň dva krát ročne impregnačný prípravok.

TIP – BABSKÉ RADY

Vyskúšajte si vyrobiť domácu zmes octu a ľanového oleja v pomere 1:1.
Poradí si s väčšinou škvŕn na koženej sedačke.

Pri kúpe novej sedačky si všímajte spôsob čistenia, aký odporúča výrobca a prípadné vzniknuté škvrny sa snažte odstrániť čo najskôr.