This is Photoshop's version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. quis bibendum auci elit.

Instagram feed

+ 01145928421 SUPPORT@ELATED-THEMES.COM

Blog

DomovSedačkyČo je ekokoža a čo by ste o nej mali vedieť?
Čo je ekokoža a čo by ste o nej mali vedieť?

Čo je ekokoža a čo by ste o nej mali vedieť?

Koža je materiál, ktorý je často nazývaný ako ten, čo obstál v skúške časom.
Je to tak aj pri ekokoži? A je to skutočne kvalitná alternatíva povrchu alebo je to jeden z tých trendov, ktoré sú síce na pohľad pekné, ale po praktickej stránke nestoja za reč?

Názory a postrehy k tomuto povrchu sa líšia. Niektorí uvádzajú, že koža je dokonca teplejšia ako pravá koža, iní tvrdia, že je naopak chladnejšia a nevýhodou môže byť aj rýchlejšie ošúchanie. Osobitnou kapitolou sú aj škvrny, ktoré sa v niektorých prípadoch môžu čistiť oveľa ťažšie ako na iných.

Vyzerá to tak, že to ekokoža vo svete nemá ľahké. Priaznivci sa stretávajú na sedačkovom poli s tými, ktorí jej neprajú a pripisujú jej aj zlyhania kvality, za ktoré častokrát nemôže ani tak sedačka, ale jej majiteľ. V celku je to stále sedačka, ktorá si zaslúži správnu starostlivosť, a to takú, ktorá jej pomôže vydržať čo najdlhšie.

Čo je to tá ekokoža?

Syntetická koža, dvojvrstvový poťahový materiál, ktorému ako podklad slúži bavlna s vrchnou vrstvou 100%  polyuretánu. Univerzálny materiál, ktorý sa dá ľahko prešiť, napríklad aj na šijacom stroji.

Aké sú jej výhody?

V tejto kategórii platí, že dopyt zvyšuje kvalitu. Spotrebitelia siahajú čoraz častejšie po tejto syntetickej náhrade kože, a tak sú výrobcovia nútení zvyšovať ponuku a zároveň aj kvalitu, aby si spotrebiteľov nielen udržali, ale aj uspokojili ich očakávania. V skutočnosti má pravá koža stále vyššiu životnosť ako ekokoža. Rozdiel však neexistuje len v kvalite, ale aj v cene, ktorá pri týchto dvoch materiáloch naberá výrazne odlišné hodnoty.

Ako sa starať o ekokožu?

Jednoducho. Pri väčšine nečistôt vám postačí vlhká utierka. Vyhýbajte sa agresívnym prípravkom, ktoré obsahujú rôzne rozpúšťadlá a iné chemicky náročné látky, ktoré by mohli sedačku poškodiť. Najvhodnejšie je použiť mydlo či kvapku saponátu. Sedačku vždy po čistení osušte. Existujú tiež špeciálne prípravky určené pre syntetickú kožu. Ak si teda s nejakou škvrnou neviete dať rady, siahnite napríklad po nich.

Aké sú jej nevýhody?

Tak ako všetky materiály, aj ekokoža má svoje nevýhody. Medzi ne patrí napríklad to, že sa rýchlejšie zahrieva, čo môže byť plusom aj mínusom. V otázke životnosti je to skôr mínusom. Keď je príliš suchá, môže začať praskať alebo tvoriť rôzne nepekné škvrny, ktoré narúšajú estetický vzhľad sedačky a aj vašej miestnosti. No nemajte obavy. Aj tomuto javu sa pri správnej starostlivosti viete vyhnúť. Stačí siahnuť po ochranných prípravkoch, ktoré jej pomôžu znášať vplyvy okolia tak, aby sa nenarušila jej povrchová štruktúra.

Základné rozdiely medzi ekokožou a pravou kožou:

  • Prírodná koža je o čosi hrubšia ako ekokoža. Dotykom rozdiel ucítite, avšak voľným okom si ho všimne málokto.
  • Tá prírodná má taktiež lepšiu priedušnosť ako syntetická ekokoža.
  • Ekokoža ukáže škrabance, ryhy či iné chyby menej často, ako tá prírodná. Dá sa teda tvrdiť, že pri správnej starostlivosti je odolnejšia.
  • Cenový rozdiel je pomerne veľký.
  • Vďaka syntetickosti sa ekokoža vníma ako ekologickejší variant povrchu sedačky.

 

 

Či už sa teda rozhodnete pre kúpu sedačky s povrchom z ekokože alebo pravej kože, zvážte všetky plusy a mínusy. Získajte všetky potrebné informácie k starostlivosti o danú sedačku, aby vás nič neprekvapilo. Zvážte taktiež kúpu sedačky od domácich výrobcov.
Nielenže sú ochotnejší a radi vám poradia, ale pomôžete tak aj poctivej výrobe.