This is Photoshop's version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. quis bibendum auci elit.

Instagram feed

+ 01145928421 SUPPORT@ELATED-THEMES.COM

Blog

DomovSedačkyAko kombinovať farby v interiéri?
Ako kombinovať farby v interiéri?

Ako kombinovať farby v interiéri?

Nebojte sa farebných doplnkov v domácnosti.

Pre tých z nás, ktorí nemajú veľký cit pre dizajn či doplnky, existuje množstvo inšpiratívnych stránok a pomôcok, či už na internete alebo v časopisoch. Čo robiť v prípade, ak sa nechceme iba inšpirovať niečím, čo vytvoril niekto iný ale naopak, túžime sa angažovať sami a priniesť do interiéru svoju osobnosť?

Pravidlo 60-30-10

Počuli ste už o tomto pravidle? Jeho interpretácia je tak ľahká, že stačí pár chvíľ a vaša domácnosť, aj s doplnkami, bude pripravená ako na fotenie do magazínu.

Ako to je s tým pravidlom?

60% vašej domácnosti by mala tvoriť dominantná farba. Ale nie hocijako. Dôležité je aplikovať ju na najviac dominantné prvky, a to steny a veľké dekorácie (doplnky), medzi ktoré sa ráta sedačka, kreslá či koberce.

30% by mala tvoriť sekundárna farba. Platí, že táto farba by sa mala dostatočne líšiť od zvolenej dominantnej farby, avšak nie príliš. Farby by sa mali navzájom dopĺňať. Sekundárnu farbu je vhodné zakomponovať do menších kusov nábytku, závesov, záclon či poťahov.

10% patrí doplnkovej farbe. Takáto farba je ideálna pre doplnky. Vankúše, rámčeky fotiek/obrazov a akékoľvek iné doplnky zdôraznia celistvosť vizuálneho štýlu vašej domácnosti.

Týmto spôsobom si určíte farebnú paletu vašej domácnosti, prípadne konkrétnej izby. Bude dobre, ak sa vami vytvorenej palety budete držať pri každom ďalšom nákupe doplnkov. Prílišné prekombinovanie farbami by nepôsobilo pekne, skôr naopak, izba by pôsobila nejednotne a veľmi rušivo. Takýmto istým spôsobom si môžete izbu nielen nanovo vydekorovať, ale aj predekorovať a dať jej nový nádych.

Najjednoduchšie bude, ak sa tohto farebného prielivu budete držať v celom interiéri. Zabezpečíte tak jednoduchý a sympatický prieliv a prechod medzi izbami.

Tip: Ak sa neviete rozhodnúť, ktoré farby chcete použiť, prípadne si ich neviete spolu predstaviť, využite tzv. farebné koliesko. Pomôže vám vizuálne tak, že ukáže všetky farby a ich vzájomný vzťah. Môže sa tak stať, že začnete kombinovať aj farby, o ktorých ste si mysleli, že spolu nikdy ladiť nemôžu. Typické vianočné farby (červená v kombinácii so zelenou), sú výborným príkladom k tomuto tvrdeniu.

 

 

Balans a teplota farieb

Je dôležité, aby ste zachovali balans vašej domácnosti s vašou predstavou a osobnosťou. Aby to všetko ladilo spolu a aj s vami. Nemá predsa význam meniť dekoračné prvky tak, že sa vo výsledku nebudete cítiť doma dobre.

Dbajte taktiež na teplotu farieb a na miestnosť, pre ktorú sú určené. A taktiež na balans medzi teplými a chladnými farbami.

Teplé farby – žltá, červená a oranžová. ( A ich variácie.)

Chladné farby – modrá, zelená a purpurová. (A ich variácie.)

Teplé farby pôsobia komfortne, pohodlne a prinášajú efekt teplého domova. Avšak príliš veľa teplých farieb môže pôsobiť rušivo. Prehnané používanie chladných farieb môže spôsobiť to, že priestor bude pôsobiť nepriateľsky, príliš chladno a miestami až depresívne. Tak ako vo všetkom, aj pri farbách teda platí – Všetko s mierou.

Ak máte vybranú farebnú paletu, odporúčame aj zopár doplnkových pravidiel, ktorých dodržanie vám určite nebude na škodu.

  1. Zbohom umelým rastlinám.

Samotné rastliny majú množstvo benefitov pre vašu domácnosť. Čistia vzduch, pomáhajú udržiavať chládok či redukujú oxid uhličitý. Zvážte namiesto tých umelých, ktoré prach zbierajú, živé.

  1. Vzory a ich obmeny.

Vyberte si základný prvok, ktorý môžete zamiešať do dekoračných prvkov domácnosti. Napríklad čierno-biele detaily (čiary, vlnovky) alebo čokoľvek iné. Následne nájdete napríklad obliečku na vankúš, kvetináč či vázu s týmto detailom a osviežite tak domácnosť.

  1. Vyhýbanie sa tmavým farbám. Alebo nie…?

Áno, tmavé odtiene môžu pôsobiť skľučujúco a vizuálne zmenšovať priestor. Nemali by ste sa ich však báť. Pre dodanie dramatickosti a elegancie, tmavý detail, v primeranej forme, nemôže ublížiť. Práve naopak.

 

Už máte predstavu o tom, ako by sa vaše bývanie mohlo zmeniť a nadýchnuť sa novej energie? Nemusíte meniť všetko. Niekedy stačí doladiť detaily, či vymeniť zásadný prvok v konkrétnej izbe. Ak chcete dodať útulnosť napríklad obývacej izbe, siahnite po pohodlnom kresle. Určite nájdete to, ktoré bude pre vás dokonalé.