This is Photoshop's version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. quis bibendum auci elit.

Instagram feed

+ 01145928421 SUPPORT@ELATED-THEMES.COM

Blog

DomovSedačkyAkú výplň sedačky si vybrať?
Výplň sedačky je dôležitým faktorom, ktorý vplýva na výber sedačky.

Akú výplň sedačky si vybrať?

Pri výbere novej sedačky zaváži množstvo faktorov, jedným z nich by mala byť aj samotná výplň, ktorá je ukazovateľom praktickosti a životnosti sedačky. Ako sa vyznať medzi jednotlivými výplňami?

Predstavíme vám ich základné vlastnosti, ktoré vám pri vyberaní pomôžu.

  • PUR pena
  • HR PUR
  • Silikón
  • Bonell
  • LTD
  • Vlnovcová pružina

PUR pena

Je vo všeobecnosti najpoužívanejšou formou výplne v dnešnej dobe. Táto výplň nesie viacero názvov, napríklad studená polyuretánová pena, pamäťová pena či označenie molitan. Pokiaľ ide o pohodlie, ktoré je často jedným z faktorov, ktoré najviac zavážia pri výbere sedačky, studená polyuretánová pena ho zabezpečí.

Tento základný materiál, ktorý sa používa ako výplň nielen do sedačiek, sa prejavuje v rôznych stupňoch tuhosti. Označenie, s ktorým sa môžeme stretnúť je napríklad T20, T25, T30. Vo všeobecnosti platí, že čím vyššie číslo nasleduje po písmene T, tým je výplň tuhšia a zároveň pevnejšia, čiže vydrží viac.

Pri veľmi nízkej kvalite PUR peny, čiže s nízkym označením T sa môže stať, že už po istom čase budete po dosadnutí cítiť pružiny, či prípadne konštrukciu danej sedačky. Pamätajte si, že výber výplne sedačky je nesmierne dôležitý a mali by ste ho premyslieť ešte pred výberom.

HR PUR

Tento typ výplne sa taktiež používa veľmi často. HR ako skratka znamená „High resistible“, čiže sa dá tvrdiť, že ide o skutočne tuhú a odolnú penu. Plusovým faktorom tejto sedačky je hlavne dlhšia životnosť a taktiež odolnosť. Pokiaľ ale dávate prednosť mäkším sedákom, táto výplň asi nebude pre vás to pravé. Vzhľadom na svoju tuhosť má tvrdší dosed ako napríklad PUR pena. Myslite na to, že kvalité výplne nepatria do najlacnejšej cenovej kategórie. Jednoducho, sedačka s hr pur výplňou bude nielen kvalitnejšia a odolnejšia, ale aj drahšia.

Silikónová pena / guličky

Táto výplň sa často používa do opierok na sedačky, či prípadne ako výplň vankúšov. Ak by ste sa stretli s označením, že sedačka má silikónovú výplň, nie je to tak úplne pravda. Samozrejme, poznáme sedačky, ktoré majú kompletnú silikónovú výplň, avšak sedenie na takejto sedačke, by vám pripomínalo napríklad vodnú posteľ a o cene nehovoriac.

Vankúše a opierky s takýmto druhom výplne, zabezpečujú komfort a vydržia naozaj dlho mäkké a nadýchané. Sú ale menej stále pokiaľ ide o tvar. Proces tvarovania hranatých či ostrých tvarov je teda podstatne komplikovanejší.

Bonell / Bonellová pružina/

Ide o základný typ pružín, ktoré sa využívajú pri sedačkách. Tieto pružiny majú vyššiu tuhosť a v porovnaní s napr. PUR penou aj dlhšiu životnosť.

Pri sedačkách sa využíva aj tzv. špeciálna vrstva či vrstva navyše, ktorú tvorí kovová doska či kokosová rohož. Táto vrstva následne zabraňuje pružine, aby sa pretlačila do sedáku. Nemusíte mať obavy, že pri sedení budete pružinu cítiť. Pružina nebude ani viditeľná ani citeľná pri sedení.

Veľmi dôležitým faktorom je aj podklad samotný. Jeho kombinácia spolu s výplňou ovplyvnia finálny pocit zo sedačky.

Tuhosť sedačky môžeme určiť od extra mäkkej až po  extra tvrdú. Aké kombinácie jednotlivých výplní zabezpečia, aby bola sedačka extra mäkká, či prípadne extra tvrdá?

LTD doska v kombinácii

Ak by ste skombinovali LTD dosku (drevotrieska pokrytá laminátom) spolu s PUR penou či LTD dosku spolu s Bonellom a PUR penou, výsledkom bude tvrdá sedačka.

V kombinácii s HR pur či Bonell+ HR pur je výsledok extra trvdá sedačka.

Vlnovcová pružina v kombinácii

Vodorovne uložená pružina v tvare „vlny“. Tieto sedačky sa vyznačujú väčšou mäkkosťou ako napr. bonellové pružiny.

V kombinácií je to od extra mäkkej sedačky až po tvrdú. Extra mäkká je sedačka v kombinácii s PUR penou, mäkká v kombinácii Bonell + PUR, stredná pri HR PUR a tvrdá je v kombinácii s Bonell + HR pur.

Ak už sa rozhodnete, akú sedačku by ste chceli mať doma, či prípadne v kancelárii a s akou výplňou, stačí vybrať „už len“ všetko ostatné. Či už chcete rohovú sedačku, sedaciu súpravu, trojsedák, dvojsedák a podobne.

Následne už len doladiť správny odtieň či poťah, aby ste dosiahli maximálnu spokojnosť. Nezabúdajte však na fakt, že aj keď má sedačka dlhú životnosť, je potrebné sa o ňu náležite starať, aby ste jej životnosť zlým zaobchádzaním zbytočne neskracovali alebo neničili. Aj v prípade staršej sedačky existujú spôsoby, ako jej môžete vdýchnuť nový život, či oživiť farby.